Dekonstruerad kalvstek

 

Steken “dekonstrueras” och plockas isär genom att alla hinnor och senor m.m.

skärs bort och du står kvar med de möraste finaste filéliknande bitar i olika storlek.

Bitarna steks sedan hastigt i en grillpannan på absolut högsta värmen.

Därefter steks bitarna i ugnen på låg temperatur, helst 75 grader men max 100 grader

i varmluftsugn, tills innertemperaturen är 57 grader. Då är de perfekt rosa.

Här serveras den underbart möra kalvsteken i vackra trekanter.

 

För 4 personer:

 

Beräkna drygt 200 gram kalvstek per person (En del skärs ju bort och ges till hunden!)

salt och peppar

grillpanna för stekning

köttermometer (viktigt!)

 

Gör så här:

 

Köttet:

Ta fram steken och skär nogsamt bort alla senor och hinnor, men spara gärna

fettkappan om det finns någon. Du kommer att få bitar i varierande storlek kvar.

 

Krydda köttbitarna med (fling)salt och nymalen peppar.

 

Hetta upp grillpannan på högsta värmen. Lägg i köttbitar och stek dem (utan fett)

hastigt runt om så att de får fin färg med vackra ränder, men inte mer. 

Eftersom värmen ska vara riktigt hög är det inte heller någon bra idé att steka i smör. 

 

Lägg bitarna därefter i en ugnsfast form och steks i ugnen på riktigt låg temperatur,

helst 75 grader men max 100 i varmluftsugn, tills innertemperaturen är 57 grader.

 

Skär de olika stora bitarna av kalvsteken i vackra, ungefär lika stora, trekanter/bitar.

 

Servera med kokt potatis samt gräddsås, pressgurka och t.ex. haricotes vertes eller broccoli.