Västerbottenpaj med kantareller

 

Pajdeg:

25 gr smör, kylskåpskallt

2 dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

¾ dl kesella

 

Fyllning:

6 dl grovt riven västerbottenost

2,5 dl mellangrädde

1 ägg + 2 äggulor

salt

peppar

 

Toppning:

250 gr stekta kantareller

finhackade lök

färsk timjan

 

Pajdegen: nyp ihop smör o mjöl till en smulig massa eller använd matberedare.

Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.

 

Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Nagga i botten och ställ

i kylen 15-30 minuter.

 

Förgrädda pajskalet i 200 grader, 10-12 min.

 

Vispa ihop grädde, ägg, äggulor och peppar.

 

Fördela den rivna osten  i pajskalet och häll över äggsmeten. Grädda i 20-25 min.

 

Stek kantarellerna i smör, salta försiktigt.

 

Fördela svampen på toppen av pajen, strö över finhackad rödlök och timjan.