Tempurafriterad Abborre med het dipsås
4 portioner
Tempurasmet:
9 msk vetemjöl
6 msk stärkelsemjöl (majsmjöl)
2 tsk bakpulver
1 dl öl
salt
Fisk och grönsaker:
4 abborrfiléer
2 vita sparris
2 gröna sparris
4 späda morötter
1 rotselleri
4 shiitake (japansk svamp)
4 hela jalapeños
färsk koriander
solrosolja
Dipsås:
2 msk mirin (sött risvin)
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
2 msk soja
4 msk riven och pressad ingefära (kan uteslutas)
Gör
så här:
Tempurasmet:
Blanda mjöl, stärkelse och bakpulver i en bunke, rör ner öl och salta.
Smeten ska bli tunn som en pannkakssmet. Slå på mer öl om det behövs.
Låt stå i cirka en timme före användning.
Fisk och grönsaker:
Rensa fisken och skär i 5-7 delar. Ju mindre delar desto fortare
friteras de. Slanta morötter, selleri och sparris diagonalt i
centimetertjocka skivor. Dela svampen på mitten. Dela jalapeños i två
delar och kärna ur. Pudra lite majzena över fisken,
svampen och
grönsakerna så fastnar smeten lättare.
Hetta upp rikligt med olja i en stek- wokpanna på hög värme. Droppa
en liten klick smet i oljan. Om det fräser till
är oljan tillräckligt varm.
Doppa grönsakerna och fisken i smeten. Fritera högst fyra bitar åt
gången, annars förlorar oljan temperaturen och tempuran kommer
inte att bli lika krispig och inte få den fina färgen man vill åt.
Då bitarna fått en lätt ljusbrun färg efter ca: 35 sekunder är de klara.
Om du vill vara säker att fisken är färdig kan du dela en bit i mitten
och se att den är vit rakt igenom.
Servera omgående efter att friteringen är klar - annars hinner
frityrskalet bli mjukt.
Dipsås:
Blanda ingredienserna till dipsåsen och servera i små
skålar.