Grillad
entrecôte med rostad paprika, äggplanta och pinjenötter
4
skivor entrecôte,
ca 200 g/st
olja till pensling
salt och peppar
Till salladen:
1 medelstor äggplanta
1 röd paprika
1 gul paprika
1 bit slanggurka
1 fint hackad rödlök
Till vinägretten:
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
salt och peppar
Till servering:
1 msk rostade pinjenötter
De
rostade paprikorna ger entrecôten en fint avvägd syra med en doft rökt i
botten.
Det
går alltså inte att fuska med paprikorna! De ska både rostas och skalas.
Börja med salladen. Rosta paprikorna helst i kolglöd eller brasa tills de blir
svarta i skalet.
Det
går också bra med grillelement eller gaslåga. Huvudsaken är att skalet blir
helt svart!
Spola
paprikorna under rinnande vatten så skalet sköljs av.
Skär
paprikorna i bitar 2 X 2 cm. Skala gurkan, dela den på längden och tag bort
kärnorna.
Skär
i bitar.
Skiva
äggplantan och grilla skivorna på båda sidor så man får ett dekorativt mönster
av
grilljärnet.
Dela skivorna i halvor eller fjärdedelar.
Finhacka
rödlöken.
Rosta
pinjenötterna i torr stekpanna ca 5 minuter.
Blanda
vinägretten och häll den över paprikorna, äggplantan och gurkan. Rör om och låt
stå en stund och dra.
Pensla
köttet med olivolja. Hetta upp grilljärnet och pensla även det med lite olja så
köttet
inte fastnar vid grillningen.
Grilla
entrecôten på hög värme till önskad färg på köttet.
Lägg
på varma tallrikar med salladen och rödlöken. Strö pinjenötterna över och runt om.