Halstrad gravlax med senapshollandaise
4 portioner
600 g gravad lax i bit
salt och malen vitpeppar
250 g bladspenat
2 msk smör till stekning
1 tsk balsamvinäger
Senapshollandaise:
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
2 msk fransk senap
salt och malen vitpeppar
Till servering:
kokt potatis
dill och citron
Sås: Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, citron och vatten i en rostfri
kastrull.
Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten.
Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under
kraftig vispning. Var noga med
att bottensatsen på
smöret inte kommer med. Tillsätt senap. Krydda med
salt och peppar. Håll varm till
servering.
Spenat: Skölj spenaten och dra bort grova trådar.
Fräs i smör. Häll över några droppar balsamvinäger.
Krydda med salt och peppar.
Lax: Skär laxbiten i 4 portionsbitar. Halstra dem över
het glöd i 2 minuter per sida.
Servera genast med spenat och sås.