Halstrad gravlax med senapshollandaise

4 portioner

600

600 g gravad lax i bit
salt och malen vitpeppar
250 g bladspenat
2 msk smör till stekning
1 tsk balsamvinäger

Senapshollandaise:
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
2 msk fransk senap
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt potatis
dill och citron

 

Sås: Smält smöret på svag värme utan att det bryns.

Blanda äggulor, citron och vatten i en rostfri kastrull.

Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten.

Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.

Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under

kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på

smöret inte kommer med. Tillsätt senap. Krydda med

salt och peppar. Håll varm till servering.

 

Spenat: Skölj spenaten och dra bort grova trådar.

Fräs i smör. Häll över några droppar balsamvinäger.

Krydda med salt och peppar.

 

Lax: Skär laxbiten i 4 portionsbitar. Halstra dem över

het glöd i 2 minuter per sida.

 

Servera genast med spenat och sås.