Kalvstek med hasselbackspotatis av Per Morberg

 

Kalvstek:
800 g kalvstek
2 st morötter
2 st gula lökar
1 del purjolök
3-4 st lagerblad
peppar
salt
smör till stekning
0.5 dl tomatpuré
3-4 st ansjovisfiléer
3 msk svartvinbärsgelé
5 dl vispgrädde, ca

Ex. vaxbönor till servering

Hasselbackspotatis:
1 kg potatis
smör
salt, efter smak
peppar, efter smak
ströbröd

 

Kalvstek:
1. Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.

2. Gnid in köttet med salt och peppar.

3. Bryn köttet runt om.

4. Hacka grönsakerna i bitar.

5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.

6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.

7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.

8. Låt puttra sakta i 30 minuter.

9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.

    Stektermometer: 70 gr. = rosa. 75 gr. = genomstekt

10. Ta upp steken och slå in den i aluminiumfolie.

11. Koka ihop fonden med grönsakerna ytterligare, reducera ned den alt. sila fonden och reducera.

12. Häll i grädden. Mixa med mixerstav eller mosa ordentligt med träslev om fonden är osilad.

13. Smaka av med gelén, salt och peppar.

14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.

 

Hasselbackspotatis:
15. Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom.

      För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.

16. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.

17. Sätt dem i en ugnsfast form.

18. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös med smälta smöret då och då).

19. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter.