Tore Wretmans köttbullar

Beräknat på cirka 40 köttbullar

Köttbullar:
200 g fläskfärs mald två gånger
100 g nötfärs mald två gånger
100 g kalvfärs mald två gånger
1 gul lök
1 dl grovt rivet vitt färskt bröd
2 dl grädde
1 ägg
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
smör
matolja

Pressgurka:
1 gurka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 knippe kruspersilja

Gör så här:
Ta bort kanterna från vitt färskt bröd. Riv brödet på den grova delen av
ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde.

Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja.

Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då.
Tillsätt det rivna brödet och grädde, den stekta löken och ett okokt ägg.
Salta och peppra. Rör om till färsen känns fast. Rulla färsen tills
köttbullarna stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.

Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika,
socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan.
Låt stå och dra en stund.

Servera köttbullarna med pressgurka och kokt färskpotatis!