Sakébräserat vildsvinsknyte med japanska smaker


600-800 g bogbladsstek eller fransyska av vildsvin
½ flaska saké (= 18,5 cl)
1 st gul lök tärnad
1 st limeblad
2 dl japansk soja
1 dl ingefära färsk, riven
1 msk sesamolja
3 st vitlök klyftor, rivna
1 st spetskålshuvud litet
1 kruka koriander färsk
1 kruka basilika färsk
nudlar eller ris

Aiwasu sås:
1 dl japansk soja
1 dl mirin ( finns i asiatiska butiker)
1 dl citronjuice
1 dl apelsinjuice ½ dl äppeljuice
2 msk salladslök tunt skivad


Gör så här

 

Börja med att koka vildsvinsköttet tillsammans med lök, vitlök, limeblad, ingefära, saké, soja och sesamolja,

späd eventuellt med vatten så att det täcker köttet.

Låt alltsammans koka långsamt under lock, ca 1,5 - 2 timmar, tills köttet faller isär.

Blanda alla ingredienser till aiwasusåsen.

Fyll upp en kastrull med vatten och salt och låt koka upp. Skär bort nedre delen på spetskålshuvudet och

plocka sedan av de hela bladen.

Förväll bladen i det kokande vattnet, ca 4 i taget och kyl sedan ned dem i isvatten.
Plocka det kokta köttet i mindre bitar och rulla in dem i spetskålsbladen tillsammans med de färska örterna.
Doppa knytet i aiwasusåsen eller lägg alla knytet i en form och häll över aiwasusåsen vid servering.

Servera med ris eller nudlar.

Tips!

Rulla gärna in nudlarna tillsammans med köttet. Så här skriver kockarna Frida Ernsth och Mikael Axell om aiwasusåsen:
"Att blanda ihop en egen aiwasu, en japansk blandning av diverse kalla citrusjuicer, är absolut inte svårt. men smaka

och åter smaka på denna sås så att du hittar en balans mellan sött, surt, beskt, salt och umami.

När du tror att du har funnit rätt balans så lägg ner skeden. Ju mer du kämpar med smakerna, desto mindre klok blir du,

bäst är att försöka hitta balansen snarast möjligt."